Jdi na obsah Jdi na menu
 


Adeptus Mechanicus




Adeptus Mechanicus je technologická organizace známá také jako Kněžstvo Marsu, které má monopol na veškeré technologické vědomosti Impéria. Jejich kovárenské světy dodávají císařovým armádám ty nejpokročilejší a nejničivější zbraně. Jen díky adeptům Mechanika, technokněžím, stále ještě funguje i přístroj udržující Císaře při životě - Zlatý trůn.

Přestože je Adeptus Mechanicus součástí Impéria, vyvíjí se nezávisle na ostatních imperiálních organizacích a úřadech a požívá značný stupeň nezávislosti. Vzhledem k obrovské energii, kterou Mechanicus vkládá do svého rozvoje, působí spíš jako samostatná říše než organizace spadající do Impéria. Mechanicus také vyznává jiné náboženství než zbytek Impéria, které je známé jako Kult Mechanicus.

Symbolem Mechanica je napůl kostěná a napůl strojová lebka v ozubeném kole.

Technokněží nosí dlouhé rudé nebo bílé róby a využívají mnoho implantátů, přičemž platí, že čím vyšší hodnost kněze tím víc má implantátů.

Raná historie

Rodištěm Marťanských Mechaniků je, jak již název napovídá, prastarý kovárenský svět Mars. Mars byl kolonizován v raných časech lidské historie, ale jeho technologický i kulturní vývoj probíhal od Terry odděleně. Suchý povrch planety byl terraformován a v člověkem stvořené atmosféře nová kolonie jen vzkvétala.

Během Temného věku technologie spolu koexistovaly dvě říše, Terra a Mars, ve vzájemném prospěchu. Na vrcholu své slávy během Zlatého věku a dokonce i později během anarchistického Věku svárů, vysílal Mars tisíce kolonizačních flotil do prázdnoty vesmíru. Mnozí zahynuli ve strašlivých warpových bouřích, které tou dobou zasáhli galaxii, ale ostatní dokázali přežít. Ti pak na svých nových světech začali uctívat Strojového boha a stavět obrovské budovy připomínající továrny a chrámy z jejich domovské planety.

Věk svárů přinesl konec slávy a míru lidským panstvím. Po celé galaxii se lidé otočili proti sobě navzájem. Následná občanská válka pohltila tisíce světů včetně sourozeneckých říší Terry a Marsu.

Kvůli nedostatku údržby se marťanský radiační štít zhroutil, takže smrtícímu záření ze slunce již nic nebránilo ve zničení zdejšího křehkého ekosystému a řídké vegetace. Mars na sebe opět vzal podobu rudé pustiny, jakou býval kdysi. Vysoké dávky radiace také vyhubili většinu zdejší populace. Mnozí z těch co přežili, se stali mutanty nebo blábolícími kanibaly. Zničení celé planety se zdálo neodvratitelné. Náhle se však objevil nový kult, hlásající mezi zbytky populace náboženství přežití - Kult Mechanicus věnovaný Strojovému bohu.

Následovníci tohoto náboženství pátrali po zapomenuté technologii, potřebné k obnově radiačního štítu. Kult požadoval naprostou oddanost svých věřících - pouze nesobecké obětování mohlo pomoci zachránit jejich planetu. Pod vedením svých technokněží vybudovali mnoho úkrytů před radiací a strojů na výrobu kyslíku i potravin, aby mohli na nehostinné planetě přežít.

Na úkryty Kultu neustále útočili hordy nájezdníků a mutantů, ve snaze prorazit si cestu do narychlo zbudovaných bunkrů. Mnoho kultistů zemřelo při obraně svých domovů a mnoho úkrytů bylo úplně zničeno. Ti co přežili, se stali silnějšími a odhodlanějšími a samotná skutečnost, že žijí, jen posílila jejich už tak silnou víru v Kult Mechanicus.

Zatímco soupeřící vojevůdci bojovali o zbytky Terry, technokněží na Marsu znovu vybudovali chrámy Strojového boha. Prohledali také trosky zničených strojů na Marsu, jejichž pozůstatky jsou nyní uloženy v chrámu Všeho vědění. Uvnitř plastoocelové úlity chrámu, jsou obrovské písty, podpírající kilometr vysokou střechu. Při svém pohybu vydávají charakteristické zvuky - - chvalozpěvy Strojového boha.

Nejvyšší Oltář nese podobu obrovské databáze, obsahující veškeré vědomosti technokněžích. Dokonce i dnes je zde zaznamenáván jakýkoli nový objev. Všechny chrámy na každém kovářském světě jsou napojeny na Oltář pomocí živých Transmatových linek - psykerských servitorů, jež spojují všechny oltáře do jediné svaté strojové entity.

 
Spojení s Impériem

Poté co Císař zformoval Impérium, získal si i podporu Kultu Mechanica jako již existující říše. Na Marsu byl Císař často viděn jako Omnimesiáš a pozemský zástupce Strojového boha. Hned jak Mechanicum potlačilo vzpouru malé skupiny starších technokněží, podepsal Fabricator-General Marsu s Císařem Smlouvu o Marsu, spojenectví dvou říší zajišťující suverenitu každé z nich. Na oplátku za dodávky válečných strojů a servis technologií Impéria jsou veškeré Impériem nově nalezené technologie předávány Mechnicu.

Během Horova Kacířství se Mechanicus rozdělil na několik frakcí. Některé kovářské světy zůstali věrné Císaři, jiné se přidali k Horovi a jiné zůstali po dobu konfliktu neutrální. Fabricator-General vládnoucí v té době, Kelbor-Hal, osobně stranil Horusovi, ale během následujícího konfliktu byl zabit.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář